torsdag 19 september 2013

Användarvänlighet

Har den senaste tiden lagt märke till två saker som jag känner att jag måste kommentera:


Utan att veta riktigt vad som hänt för att det ska bli på detta vis så är det ju ett problem om många personer känner att de tappar förtroende för sjukvården. Förhoppningsvis finns det en lösning som inte är alltför komplicerad - det borde gå att bygga på ett säkerhetslager och därmed slippa göra om hela systemet.
Utgå från att personer som kommer i kontakt med vården kan legitimera sig och att vårdinrättningar "taggas" samt att syftet med besöket klassas. Sedan behövs också en akutmöjlighet för de fall där det av någon anledning inte är möjligt/lämpligt med identifiering. När detta säkerhetslager lagts på så kan fortfarande alla komma åt patientjournalen i teorin och med hjälp av akutmöjligheten (vilket ska följas upp ordentligt) men annars är legitimationen nyckeln för att komma in och verksamhetens tagg styr vilken info man kommer åt. Sedan kan patienten ge enskilda eller permanenta tillstånd till utökade behörigheter.
Borde inte vara så komplicerat att göra och rutinen samt hårdvaran för att handskas med id-kort finns redan.


  • Som intresserad av miljö och hållbarhet så besöker jag ibland Svanens hemsida för att använda deras sökmöjlighet att hitta miljövänliga alternativ. 
Sökte där efter tandkräm häromdagen och fick en fin men kort lista över miljömärkta tandkrämer men när man går in på en av produkterna i listan så får man ingen information om hur den är, varken en länk till produktens egen sida eller något omdöme från någon som testat.  Ofta är det ju tyvärr så att de miljövänliga alternativen är lite dyrare så jag tror det vore ett bra sätt att få fler att välja det gröna alternativen om man som konsument kunde få veta mer och höra vad andra tyckt. Tror nog att producenterna skulle vara intresserade att få länka till produktsidor och det där med kommentarer är ganska lätt att lägga till - se exempelvis här.


View Palle Lilja's profile on LinkedIn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar