torsdag 18 september 2014

Svensk demokrati

Då jag prenumererar på mail från socialanyheter.se så får jag dagligen ett sammanfattande mail med de nyheter som varit hetast i sociala medier sedan senaste mailet. Smart tjänst det där tycker jag.
Nåja - i dagens mail fanns en länk till en artikel i aftonbladet där Björn beskriver varför han röstade på SD i valet 2014 - bra skrivet och modigt att gå ut med. Det kan summeras med att han saknade vettig politik för sina intressanta frågor hos de etablerade partierna och en röst för SD var ett sätt att visa missnöje.
Hur vanligt detta missnöjesröstande är vet förstås ingen, vilket kan bero på att det finns valhemlighet i det här landet och många personer för närvarande högst odemokratiskt hänger ut SDs väljare på olika sätt och många därför avstår att visa vad det röstat på. Själv röstade jag inte på SD.

Nu till dagens fundering:

I det svenska valsystemet finns inte många sätt att visa sitt missnöje på - det enda man i praktiken kan göra är just att rösta på ett annat parti än det man brukar och att göra det på ett större parti som har möjlighet att komma in i parlamentet (oavsett vilket). Låter man bli att gå och rösta, röstar blankt eller röstar på ett parti som inte kommer in i parlamentet så blir rösten ogiltig och bortkastad.
Jag tycker det är dags att ändra systemet så att ett parlaments platser tillsätts i relation till hur många av den röstberättigade befolkningen som utnyttjat sin demokratiska rätt. Låt mig förtydliga - givet att ovan nämnda soffliggare, blankröstare och småpartiröstare uppgår till 10% av de röstberättigade så ska 90% av parlamentets platser besättas enligt de giltiga rösterna. På så sätt får vi ett system där missnöje kan visas på ett sätt utan att rösta fram något parti som man kanske inte delar åsikter med.

Medveten om att det inte är populärt bland politikerna då de riskerar att bli färre platser att kämpa om, men för sann demokrati anser jag det vara enda sättet då det verkligen blir att varje persons röst räknas lika mycket.

Lämna gärna dina tankar bland kommentarerna.
/Palle

View Palle Lilja's profile on LinkedIn

torsdag 11 september 2014

Zlatan och Jante

Fick nyss se två nyheter som fick mig att fundera lite:
Nu ska jag inte blanda partipolitik i det här men funderingarna går ungefär så här - Zlatan har sedan länge vräkt och Överlistat Jante och det ses som ganska osvenskt medan Socialdemokraterna vill se sig som byggare av Sverige och dess egenheter. Går det att Zlatanifiera tillvaron med Jante på andra axeln?

Angående att det skulle gå att kombinera fler jobb och fortsatt tillväxt med ett ökat miljötänk tror jag är rätt väg att gå för långsiktig lösning. Problemet kan vara att det kanske inte är ett snabbt och effektivt sätt att rätta till sakerna på men det känns som sättet att få det att hålla på. Fick häromdagen frågan "om du får välja fritt, vilka partier vill du se i regeringsställning efter valet" varpå jag självklart svarade att såväl Centerpartiet som Miljöpartiet bör ha tyngsta posterna.
Mer om mina tankar angående miljö, klimatsmarta val, hållbar utveckling på Grönapengar-bloggen.

Vad får dina tankar att sätta igång och vad brukar det ge för resultat?
/Palle

View Palle Lilja's profile on LinkedIn

onsdag 10 september 2014

Jobb ger så mycket

Länge sedan jag skrev något här, men nu känner jag att det är dags igen :-)

Fick nämligen läsa i SvD om Jens Edgren som tog hem en tiggare för att fixa sin brygga och gav honom en schysst ersättning. Tycker det känns som en bättre ide än att ge pengar direkt till tiggare.

Kom så att tänka på att det finns åtminstone ett par organiserade sätt att göra så på, exempelvis via Ejtiggare.se och Blixtjobb där utsatta på olika sätt kan få hjälp. 
I kommentarerna kan du tipsa om fler sätt att hjälpa.

/Palle
View Palle Lilja's profile on LinkedIn